dijous, 3 de novembre del 2011

Funcions "Hash"

Segurament, ara mateix, estareu pensant: "hash"?,". Però no, no us extranyeu, ja que està present a los vostres vida més del que imagineu, ja que totes les vostres dades, e-mails, fins aquiest mensatge de blog, tenen una base, que esta codificada a un servidor a blogger, però deixem això que ens anem del tema.
Un "hash" és un funciò matemàtica, que és el fundament de tots el sistemes de seguritats moderns com MD5, SHA-1, o alguns d'aquestos...
Aquesta funciò, treballa a partir dels bits. (No vaig a anar explicant cada cosa que ixca, si no sabeu que es existeix el google) Aquesta, a partir d'una complexa funciò dona lloc a una serie de nombres en hexadecimal.


On radica la seguretat dels sistemes "hash"?
Doncs, bé, els hash, codifiquen un missatge de bits a hexadecimal, d'una forma pràctiment diferent cada vegada (açò es posible a sistemes hash com Tiger, que codifica dos frases exactament igual de forma diferent sense coincidències)

Pasem a les "mates" del Hash  
Imaginem que tenim un missatge "a", al que se li aplica la funciò hash H(a), on dona un hash de a que anomenem b. Es a dir:

H(a) = b  
 
I, normalment, no es troba aquest cas:

H(c) = b

I tampoc aquest (açò seria intentar resoldre-ho calculant cosa que es impossible o difícilissim).
H-1(b) = a

Normalment si trobem aquestos casos cas, l'anomenem colisiò, i el que hem fet per trobarla, possiblement s'anomena "hacking". Aixì que el deixem.


Cuantes claus de hash es poden generar?
L'SHA-1, un tipus de hash, que actualment està cracketjat (es a dir, que es pot descodificar fàcilment (en internet si busque hi ha pagines que el fan)) que pot generar 280=1.208.925.819.614.629.174.706.176 operacions o claus diferents. Que amb la capacitat de computaciò actual, un ordinador, que intentara trobar la clau probant 1 a 1 tardaria més de 38.000 anys

1 comentari: